Skip to content

VESTIBULARNI SISTEM

Senzorni receptori u unutrašnjem uvu daju detetu ključne informacije o kretanju,gravitaciji i vibraciji. Vestibularni sistem radi dvadeset četiri časa dnevno, jer je sila Zemljine teže konstantna i utiče na sve što radimo. Kada god dete pomeri glavu, vestibularni receptori primaju dodatnu stimulaciju dajući telu potrebne senzorne informacije. Različite vrste kretanja pružaju različite vestibularne stimulacije, a sve su važne za normalno funkcionisanje vestibularnog sistema. Kada sve dobro funkcioniše, vestibularni sistem je glavni organizator senzornog unosa. Deca sa senzornim problemima često imaju nestalne ili slabe veze između vestibularnog sistema i drugih čula, što znači da nemaju pouzdane senzorne informacije. Integrisanje vestibularnih nadražaja sa drugim čulima izuzetno je važno jer:

🔺pomaže detetu da protumači kako su mu orjentisani glava i telo kako bi moglo da održi ravnotežu;

🔺stabilizuje vidno polje fiksiranjem očiju dok se glava i vrat kreću;

🔺snažno utiče na mišićni tonus i držanje tela u svakom trenutku;

🔺pomaže regulisanje nivoa budnosti i pažnje.

Vestibularni sistem ima mnogo različitih nervnih puteva i mora da obavlja različite poslove. Mozak obrađuje vestibularne i druge osete facilitacijom zaštitnih reakcija ako postoji potreba za njima (Pazi!), odnosno njihovom inhibicijom (Nemaš čega da se bojiš,samo napred!) ili suzbijanjem (Nastavi, ali oprezno!) ako nema neposredne opasnosti. Dete će obično proceniti situaciju i postupiti u skladu s tim. Međutim, to ne važi za dete čiji vestibularni sistem loše funkcioniše i dolazi do:

🔺 gravitacione nesigurnosti: dete preterano emotivno reaguje na pokrete suprotne gravitaciji budući da nema unutrašnji osećaj za pouzdanost, ono i najmanji pokret može doživeti kao skok sa bandžija;

🔺netolerancija na kretanje: neka deca osećaju neprijatnost od brzog kretanja ili okretanja oko svoje ose;

🔺nedovoljna osetljivost na kretanje: kada dete ima visok prag senzorne stimulacije ono stalno traži dodatnu stimulaciju da bi dobilo potreban nadražaj.

Kontakt

POZOVITE NAS

POŠALJITE EMAIL

POŠALJITE UPIT

    Back To Top